Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca reintroduce examenul de admitere la toate facultăţile, după 13 ani de la eliminarea lor. Notele de la Bacalaureat vor conta doar în cea de-a doua etapă a admiterii, pentru departajarea candidaţiilor. Senatul UBB a lăsat fiecare facultate să decidă în ce mod vor fi evaluaţi candidaţii. Reprezentanţii facultăţilor de ştiinţe umane, unde până acum se intra doar pe bază de dosar, se tem că vor avea mai puţini studenţi.
Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, a declarat că vor exista diverse forme de verificare a absolvenţilor de liceu. fiecare facultate va decide modelul de admitere. "Există facultăţi în care se dau teste grilă, altele la care se elaborează eseuri pe tematica specialităţii, sau chiar combinaţii de criterii", spune rectorul UBB Cluj.
La Facultatea de Drept din Cluj, candidaţii vor da un test de raţionament logic. "Noi am avut această experienţă în 2004, când s-a scos admiterea şi pot să spun că a fost relevant, pentru că clasamentul pe care l-a generat după admitere a fost păstrat şi după terminarea facultăţii, în timpul studiilor, ceea ce arată că a fost relevant", spune prodecanul facultăţii de Drept, Sergiu Bogdan.
Notele de la Bacalaureat nu vor mai fi hotărâtoare la admitere, dar vor conta premiile de la olimpiade naţionale şi internaţionale. Rectorul UBB consideră că examenele de admitere nu ar fi trebuit scoase niciodată.
"Eu consider că anumite universităţi care au un standard ridicat şi tradiţie, şi care doresc să confere diplime de prestigiu, trebuie să aibă forme de verificare la intrarea în universitate", subliniază rectorul UBB.
În schimb, reprezentanţii facultăţilor de ştiinţe umane, unde se intra doar pe bază de dosar, spun că numărul studenţilor ar putea să scadă. "Examinarea va fi o scrisoare motivaţională", spune prodecanul facultăţii de Sociologie, Pa