Printre motivele pentru care ai putea să nu optezi să mergi la Istanbul se numără starea vremii sau costul biletului de avion, însă acum turiştiipot fi martorii demonstraţiilor anti-guvernamentale şi stării de nelinişte a localnicilor.
Guvernul britanic şi-a averitzat cetăţenii să evite manifestaţiile care au loc la Istanbul şi la Ankara, în timp ce departamentul de stat al Statelor Unite îi antenţionează
pe turişti să fie „conştienţi de pericolul care există”, potrivit „CNN News”.
Ceea ce a început ca un protest paşnic şi liniştit pentru evitarea construirii unui mall în Gezi Park s-a transformat rapid într-o „zonă de război”, după cum definesc protestatarii. Poliţia a folosit gaz lacrimogen pentru a sfida manifestanţii.
Conform „2012 MasterCard Global Destinations Cities Index”, Istanbul este printre pieţele de turism cu o dezvoltare accelerată. Anual, 11.6 milioane de turişti vizitează Istanbul, astfel obţinându-se un profit de 10.6 miliarde de dolari în anul 2012.
Într-un raport realizat de „Trade Arabia”, se estimează că 33 de milioane de turişti străini vor vizita Turcia în anul 2013.
Hünkar Akipek, un tânăr care a participat la manifestaţii, declară pentru „CNN News” că protestele recente pot dăuna reputaţiei Istanbulului în străinătate: „Sigur că suntem îngrijoraţi. Am primit
atâtea emailuri de la prietenii mei turci şi străni din afară. Încerc să le răspund
fără să pătez retutaţia oraşului. Aici locuim şi aici vrem să ne creştem copiii. Nu vrem să
ne distrugem căminul.”
„Istanbul, un oraş care este cunoscut drept inima culturală a Turciei, se transformă într-o
zonă de război”, mărturiseşte Roice Yakkapur, un localnic care a fost la Gezi Park mai multe zile la rând.
Deloc surpinzător, agenţiile locale de turism au primit vestea că mai mulţi turişti şi-au anulat călătoria sau ezită