Peste 70 de studenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, au participat joi, la “Festivalul Alimentului", desfăşurat la universitate ca parte a probei practice pentru licenţă. Printre vedetele evenimentului s-au numărat pâinea în patru culori, salamul cu cartofi şi lapte, iaurtul cu pina colada sau eticheta biodegrababilă.
Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca au expus, la festival, produse alimentare şi băuturi originale, inventate de ei, cu arome şi gusturi inedite, pe care le-au testat iniţial. Unele produse ajută la cure de slăbire, altele au efect energizant în timpul sesiunilor, unele dintre aceste produse putând fi etalate cu uşurinţă în vitrinele magazinelor.
Carmen Soporan a prezentat la festival pâinea în patru culori, inspirată de o carte cu reţete cu pâine din întreaga lume.
"Pâinea este obţinută la fel ca o pâine standard, doar că se înlocuieşte apa cu suc de legume - spanac, morcov, sfeclă, şi astfel apar culorile verde, portocaliu şi roşu, pe lângă alb. Fluxul tehnologic este la fel ca la orice pâine, doar se înlocuieşte apa cu sucul de legume. Gustul este puţin mai dulce, pentru că legumele influenţează acest gust. Sper să fie un producător de panificaţie interesat de reţeta mea”, a spus studenta.
O altă studentă a USAMV a prezentat "eticheta biodegradabilă" pentru legume şi fructe proaspete pe care scrie: "A nu se îndepărta", care încorporează compuşi naturali bioactivi.
"Eticheta are la bază un mix de polimeri din alge marine şi carapacea crustaceelor. Se înglobează compuşi bioactivi din ceai verde şi busuioc. Eticheta este pentru fructe şi legume proaspete care se consumă cu coajă şi care, sub acţiunea jetului de apă, se dezintegrează, reducând astfel încărcătura microbiană şi cea a reziduurilor. Este lipită pe fructe şi legume cu lipi