România şi Franţa au, de astăzi, 13 iunie a.c., un plan de acţiune comun pentru anul în curs, privind cooperarea descentralizată între cele două ţări în domeniile administraţiei publice, urbanismului, locuirii, construirii şi protejării patrimoniului. Documentul a fost semnat la Constanţa de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, şi E.S. Philippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti, în deschiderea Forumului cooperării descentralizate România-Franţa.
Am deschis, astăzi, o acţiune importantă ca parte a unui parteneriat serios şi puternic între România şi Franţa: Forumul cooperării descentralizate. Este vorba de cooperarea directă, la nivelul comunităţilor locale din cele două ţări. Convingerea mea este că, dincolo de relaţiile dintre cele două ţări la nivel de Guvern, dincolo de relaţiile la nivel de ministere, cele mai puternice motoare de cooperare, care pot genera dezvoltare economică, schimburi culturale, dezvoltarea turismului reciproc, îl reprezintă acest sistem de cooperare directă. Există posibilitatea ca, prin acest tip de relaţii, să poată fi folosiţi şi bani europeni., a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în conferinţa care a urmat după semnarea Planului.
Întâlnirea şi discuţiile purtate în cadrul evenimentului au pornit de la premisa că şi primarii din România, şi primarii din Franţa se confruntă cu aceleaşi probleme, iar rolul celor două guverne este de a crea toate condiţiile pentru ca sistemul de cooperare între colectivităţile din cele două state să se dezvolte. Până în prezent, s-au înregistrat 600 de astfel de colaborări România-Franţa, iar la această oră 250 de colaborări sunt active şi conduc la rezultate concrete.
Iubesc România la fel de mult ca şi comunităţile locale franceze aici prezente. Acestea au intrat deja într-o cooperare de lungă durată cu colectivită