Firmele de construcţii sunt decapitalizate din cauza datoriilor mari pe care încă le mai au de recuperat de la autorităţile publice, iar investiţiile noi sunt puţine în acest an. Astfel, riscăm să nu mai avem companii autohtone capabile să execute proiectele finanţate din fonduri europene în perioada 2014-2020, avertizează Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Casei Sociale a Constructorilor (CSC).
Domnia sa a adăugat: "Situaţia pieţei de construcţii din acest an este critică. Firmele sunt decapitalizate şi riscăm să nu mai avem companii autohtone cu care să realizăm proiectele finanţate din fonduri europene în perioada 2014-2020. Deci riscăm să le facem cu companii din Spania, Italia sau alte state, bineînţeles la preţurile ridicate din aceste ţări. Autorităţile îşi asumă acest risc?".
Parteneriatul dintre autorităţi şi societatea civilă organizată, respectiv patronate, sindicate şi ONG-uri, joacă un rol cheie în succesul absorbţiei fondurilor europene în perioada 2014-2020, a afirmat domnul Plos¬ceanu, care a ţinut să sublinieze: "Este neapărată nevoie de o rectificare bugetară în acest an în care să fie precizate ţintele clare ale statului pentru investiţii noi şi sumele alocate pentru proiectele în curs de execuţie".
Constructorii cer modificarea legii privind achiziţiile publice şi respectarea contractelor tip FIDIC în cadrul licitaţiilor, dar şi implementarea unei legi a parteneriatului public-privat, care să fie funcţională.
Reprezentantul CSC a mai declarat: "Guvernul are acum o majoritate confortabilă şi poate lua măsuri economice ferme. Vreau să cred că nu mai trebuie să aşteptăm cinci ani pentru examenul de maturitate al autorităţilor. Cred că am aşteptat prea mult".
Antreprenorii cer asumarea unui program naţional pentru stoparea declinului sectorului de construcţii.
A.T.
link: "