Atenţie, statul îţi urmăreşte fiecare click! Serviciile secrete americane au reuşit să obţină un volum imens de date de la persoane de pe întreg mapamondul. Combaterea spionajului online este deseori chiar riscantă.
Ce le rămâne de făcut utilizatorilor de internet? O posibilă strategie ar fi evitarea paginilor controlate de companii americane. "Astfel se poate reduce riscul", susţine Bleich. Finalul ".com" sau ".us" nu dezvăluie însă direct unde se află serverul din spatele domeniului, pe care vor fi salvate datele utilizatorilor. Şi tocmai această locaţie decide asupra siguranţei datelor. Fiecare ţară are legislaţie proprie, iar experţii sunt de părere că Islanda are cel mai înalt grad de siguranţă în domeniu.
Asceză în privinţa datelor personale
Ce rămâne însă din internet, dacă excluzi Google, Facebook, Youtube, Microsoft, Skype sau Apple, pentru a numi doar câteva dintre ofertele sau firmele care au legătură direct cu programul Prism folosit de NSA?
Christoph Meinel s-a decis să aleagă tocmai această variantă "Nu am cont pe Facebook şi sunt foarte atent la ce mail-uri reacţionez şi pe ce site-uri navighez. S-ar putea spune că practic o asceză în materie de furnizare a datelor personale", spune şeful Institutului Hasso-Plattner din Potsdam. Meinel este profesor pentru tehnologii şi sisteme online. În discuţia cu DW, el avertizează asupra capcanelor din internet, atunci când te laşi atras de oferte pe care nu le înţelegi.
Legislaţia - o mare necunoscută
Fiecare stat are propriile legi, care se aplică şi în domeniul virtual. "Dacă este un serviciu străin ale cărui legi nu le cunosc, pot ajunge repede să am probleme" Statele Unite ale Americii nu sunt o excepţie. Aici străiniii au un regim total diferit faţă de cetăţenii americani, mai ales după atentatele teroriste. "Trebuie luată în calcul p