Semnal de alarmă privind viitoarea Constituţie a României: mai multe organizaţii ale societăţii civile critică renunţarea la un amendament ce interzicea discriminarea pe criterii de orientare sexuală, vârstă sau dizabilităţi. Asta va face ca România să aibă o Constituţie de genul celei controversate din Ungaria, spune la RFI. Romaniţa Iordache, cercetătoare la Comisia Europeană, expertă în combaterea discriminării.
Amendamentul respectiv a fost mai întâi aprobat de Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei. La doar câteva zile după aceea, Comisia a revenit însă asupra votului şi a respins amendamentul.
Romaniţa Iordache declară că "situaţia este într-adevăr gravă, pentru că transmite un semnal prost. În momentul în care comisia a adoptat varianta de articol 4 cu o listă inclusivă în prevenirea împotriva discriminării, am răsuflat cu toţii uşuraţi, crezând că iată, în sfârşit, parlamentarii români înţeleg că facem parte din Europa, au citit articolul 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Reacţia noastră iniţială a fost una de satisfacţie şi de bucurie că avem valori comune cu parlamentarii. Din păcate, ce s-a întâmplat acum două zile ne-a şocat pe toţi!".
Expertul antidiscriminare precizează că "şocul mare nu vine numai din revotare şi revenirea la formula veche, Iorgovan, de definire a articolului 4. Mult mai şocante sunt discuţiile care au avut loc în comisie, cu prilejul revotării, pentru că înţelegem de fapt că miza a fost scoaterea orientării sexuale dintre criteriile protejate. Ceea ce nu este O.K., indică homofobie! Însă nu au realizat parlamentarii noştri şi că ştergând această listă, apare o diferenţă de tratament şi în ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi şi în ceea ce priveşte persoanele în vârstă. Constituţia României, pe fostul articol 4 nu includea aceste trei criterii".
Constituţie "pe mo