Transilvania nu este doar o intindere de paduri dense. Transilvania este o comoara imobiliara, chiar daca locuintele aflate la vanzare nu sunt usor de gasit. Documentele privind proprietatea pamantului sunt dificil de localizat si in unele sate mai izolate poti ajunge doar cu masinile de teren.
Cu toate acestea, scrie New York Times intr-un amplu articol, in acest colt de lume se pot gasi adevarate comori imobiliare.
Este dat exemplul familiei Giovanna si Paolo Bassetti, care au stricat doua masini de teren cautand locuinta perfecta in Transilvania. Contra sumei de 20.000 de euro, au achizitionat, in fine, o ferma construita in 1850 la marginea unei paduri din podisul Tarnavelor.
Desi cladirea era in stare deplorabila si reparatiile au durat un an, s-a incheiat in mod fericit pentru doamna Bassetti, consultant in probleme de mediu si militanta pentru restaurarea ecologica si cu materiale traditionale.
Cheltuielile cu renovarea proprietatii s-au ridicat la 200.000 de euro, dar este vorba despre o suprafata de 450 de metri patrati, casa si hambarul au fost unite si unele camere marite. Grajdul s-a transformat in dormitoare pentru copiii familiei.
S-a pastrat cat de mult din caracteristicile casei sasesti, cum ar fi barnele de stejar, iar restul a fost pictat in culori pastelate si mobilat rustic.
Proiectul le-a placut atat de mult incat cei doi soti au mai achizitionat de-a lungul timpului inca noua case in sat. Trei dintre acestea au fost refacute, servind drept locuinte de oaspeti.
Acum, familia Bassetti locuieste in Brazilia si copiii au crescut, insa isi petrece o vacanta de doua saptamani pe an aici si doamna Bassetti se intoarce de cateva ori pe an pentru a supraveghea operatiunile de reconditionare. In restul timpului, casele sunt inchiriate turistilor. Cateva sunt de vanzare, da