Fiecare se confruntă, la un moment dat, cu dificultatea găsirii unui loc de muncă – de obicei, de mai multe ori pe parcursul vieţii. Totuşi, contextul individual poate face această căutare foarte diferită în cazul multor persoane. Prin urmare, pentru a le oferi oamenilor sprijinul de care au nevoie în scopul angajării, este necesară o abordare adecvată, adaptată nevoilor acestora.
Grupurile de angajaţi calificaţi ameninţaţi cu şomajul ca urmare a intrării sectorului respectiv în declin beneficiază de consiliere finanţată din Fondul Social European şi, dacă este necesar, de recalificare pentru meseriile căutate. Adesea, aceste noi competenţe sunt necesare pe parcursul procesului de adaptare a sectoarelor industriei la economia cu emisii de carbon reduse. De asemenea, FSE sprijină mobilitatea profesională, oferindu-le competenţe lingvistice şi servicii de plasare profesională celor care doresc să străbată Europa pentru a-şi găsi un loc de muncă.
Pentru persoanele slab calificate sau necalificate, programele FSE oferă cursuri şi calificări care le ameliorează perspectivele profesionale. Şomerii pe termen lung – adesea descurajaţi şi inactivi – sunt motivaţi şi ei, oferindu-li-se îndrumarea şi competenţele necesare pentru a reveni pe piaţa muncii şi a se bucura de independenţă financiară.
În întreaga Europă, foarte mulţi părinţi, în special femei, îşi întrerup cariera în vederea creşterii copiilor; dar când încearcă să îşi reia activitatea, pot constata că abilităţile lor sunt învechite, iar facilităţile de îngrijire a copiilor lipsesc. FSE îi ajută să îşi actualizeze competenţele şi să îşi menţină în echilibru responsabilităţile profesionale şi personale.
De asemenea, FSE încurajează antreprenoriatul ca modalitate de a avea o viaţă profesională. Femeile din mediile rurale sunt sprijinite să pornească o afacere proprie orientată spre piaţa locală