Astazi 14 iunie 2013 la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti s-a desfăşurat festivitatea de finalizare a proiectului educaţional „ Punte pentru responsabilitate socială ”. Activitatea s-a derulat în sala de festivitaţi a penitenciarului, la ea participând numeroase persoane private de libertate, conducerea penitenciarului, cadre dictatice, personalul educativ al penitenciarului, invitaţi.
Reintegrarea socială a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate reprezintă un proces care îşi are începuturile în faza execuţional – penală. Pentru succesul componentei de reintegrare socială este necesar concursul comunităţii locale în derularea acestui tip de activitate, în dubla ei calitate: de partener al serviciului penitenciar şi de beneficiar a întregului proces de reinserţie socială.
Apreciind ca prioritară colaborarea cu instituţiile publice, organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor este preocupată de atragerea, fidelizarea şi dezvoltarea parteneriatelor existente, promovarea proiectelor comune, precum şi responsabilizarea colaboratorilor prin programe şi agende de lucru bine definite, în beneficiul unui demers de reintegrare socială concret.
"Din perspectiva intervenţiei educative, psihologice şi sociale, se evidenţiază ca persoanele private de libertate cele mai vulnerabile sunt minorii. Intervenţia recuperativă destinată acestora reprezintă o prioritate şi necesită activităţi şi metode de lucru specifice, integrate într-un demers recuperativ adaptat particularităţilor psihosomatice şi nevoilor de dezvoltare individuală. Activitatea de recuperare socială şi morală a minorilor din sistemul penitenciar se circumscrie, cu prioritate, următoarelor: asigurarea unui climat cu potenţial educativ în locurile de deţinere, conferirea de utilitate timpului petrecut în detenţie, reducerea vul