Ce mai e nou prin Prahova? Păi, în afară de noua lege a achiziţiilor publice, care îi face fericiţi pe mulţi primari obişnuiţi să spună întotdeauna „da, şefu’!” (sau „da, şefa!” după caz) la partid, toate-s cam vechi. Ba, unele sunt şi împrumutate! Mă refer la proiectele după care se dezvoltă lucrări importante de infrastructură, pentru apă şi canalizare. Aşa se face că, după ce se construiesc reţele de apă curentă şi canal în baza acestor proiecte vechi şi/sau împrumutate (după caz), autorităţile constată că investiţii de milioane de euro nu pot fi folosite, fiindcă au fost greşit proiectate. Un exemplu este Gorgota, unde reţeaua de canalizare, făcută pe bani europeni, a fost construită în contra-pantă. Adică, rahatul trebuie să urce, ca să poată fi evacuat. După finalizarea lucrării, s-au montat pe reţea 11 staţii de repompare, ca să scoată comuna din rahat. La propriu. Şi la Tomşani, situaţia e la fel de maronie. După aproape şapte ani de lupte seculare, în care s-au căznit să facă o reţea de apă, autorităţile au constatat că ţeava care duce la rezervoarele cu apă, două la număr, e mai jos decât rezervoarele, care nu se pot umple. Ce se întâmplă acum? Reţeaua cu apă nu funcţionează şi tocmai s-au alocat aproape trei miliarde de lei vechi din bugetul judeţului, deci din bani publici, ca să facă o staţie de pompare.
Mai vreţi una? Mai avem. La Bătrâni, un băiat deştept a făcut un proiect pentru captarea unui pârâu. Pârâul există doar când plouă, adică mai puţin de jumătate dintr-un an. În rest, autorităţile locale au dat banii, proiectantul şi i-a luat, toată lumea e fericită.
Toată situaţia asta e descrisă magistral de şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, care a grăit: „Am ajuns la concluzia că foarte multe firme de proiectare care câştigă licitaţia fac nişte proiecte pe genunchi, le copiază dintr-o localitate în alta, nu fac ridicările