Botosanenii care au afaceri in domeniul agricol sunt nemultumiti de decizia privind vanzarea terenurilor catre cetatenii straini. Reprezentantii asociatiilor din judetul Botosani sustin ca initial trebuiau create facilitati pentru romani.
Fermierii din judetul Botosani considera ca strainii nu vor fi interesati sa lucreze terenurile din Romania. Constantin Romanciuc, vicepresedintele Asociatiei Bovilact considera ca strainii care vor cumpara terenuri in Romania, vor incasa cativa ani subventiile dupa care vor vinde aceste terenuri la preturi de doua-trei ori mai mari, fermierilor romani care vor sa se dezvolte.
„Aceasta decizie de a vinde terenurile strainilor este o greseala foarte mare. Este greu de crezut ca acesti straini vor lucra terenurile in Romania. Ei le cumpara in ideea de a le revinde. Le cumpara acum cu 1.000-1.500 euro hectarul si o sa-l vanda cu 5.000-6.000 de euro exact fermierului roman. Acesta va face credite in banca si va fi dator toata viata lui iar strainul isi va lua banii si va duce o viata fericita”, a precizat Constantin Romanciuc.
„Oamenii politici si cei care pregatesc strategia, probabil se gandesc ca nu pot iesi din reglementarile Uniunii Europene. Totusi sunt state precum Ungaria care nu permit vanzarea terenurilor catre persoane straine”, a precizat Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Moldoovis.
Fermierii botosaneni considera ca statul ar fi trebuit sa acorde timp de doi-trei ani o serie de facilitati agricultorilor romani. Daca acestia nu ar fi achizitionat terenurile pentru a-si dezvolta afacerile, abia ulterior puteau fi vandute strainilor.
„Daca se lua o astfel de masura, se punea accent pe fermierii romani si se dezvolta clasa mijlocie, noi eram departe. Nu ne mai plangeam ca PIB-ul e mic sau taxele si impozitele sunt prea mari. Masurile trebuiau luate cel tarziu pana in 2005. Acestea au fost in