Teama că precedentul Kosovo ar putea fi aplicat în Transnistria este argumentul președintelui Traian Băsescu.
Presedintele României a declarat ca in privinta recunoasterii Kosovo "nu trebuie fortata nota", la doar o saptamina dupa ce premierul român spusese ca este in favoarea "recunoasterii rapide" a micului stat balcanic
Dosarul Kosovo continua sa fie un subiect nerezolvat intre reprezentantii institutiilor de stat din România, unde guvernul si presedintia au pozitii diferite. Inainte de vizita pe care a facut-o in Germania la inceputul acestei saptamini, premierul Victor Ponta a declarat ca este in favoarea “recunoasterii rapide a Kosovo”.
Declaratia pare sa fi fost facuta mai degraba in propriul scop, pentru a fi primit mai bine la Berlin si pentru a fi vazut intr-o lumina mai favorabila de Angela Merkel.
Altminteri, declaratia premierului roman nu are nicio greutate, fiindca este contrara punctului de vedere oficial al ministerului de Externe si fiindca aceasta idee a fost respinsa public de presedintele Traian Basescu la summitul de joi de la Bratislava (13 iunie) unde s-au intilnit sefii de stat si de guvern din cadrul Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP).
De ce este, insa, importanta decizia României privind Kosovo? Teama ca precedentul Kosovo ar putea fi aplicat in Transnistria este argumentul presedintelui Traian Basescu.
In opinia lui, Transnistria ar putea sa-si declare independenta folosind modelul Kosovo, iar România nu va putea contracara o astfel de eventualitate daca se afla printre statele care au recunoscut Kosovo.
Teama ca Transilvania ar putea fi detasata din corupul României este, in schimb, argumentul nationalistilor de toate culorile. Frica de pierderea unor teritorii pare sa fi stat si la baza deciziilor guvernelor din Spania, Cipr