-AA+A
Lucian Boia, „De ce este România altfel”. Ediţia a II-a, adăugită Prima ediţie a eseului „De ce este România altfel” (Editura Humanitas, Bucureşti) a apărut anul trecut, în cursul lunii decembrie. Ediţia a II-a, care a apărut în aceste zile, diferă de prima prin aceea că autorul a adăugat eseului iniţial o prefaţă – „Filozofia lui altfel: Răspuns unor critici”.
În această chestiune a lui „altfel” autorul este îndreptăţit la o reacţie. După lansarea pe piaţă a eseului, au apărut în reviste de cultură şi de specialitate, pe posturi de radio şi TV, pe bloguri şi şuşanele, numeroase opinii la „România altfel”, opinii pro şi contra, opinii neutre, dar mai cu seamă opinii care au taxat destul de dur eseul istoricului, deoarece în cauză avem un autor de istorie. Odată cu apariţia cărţii lui Lucian Boia, brusc a fost răscolit spiritul naţionalist românesc, în aceste condiţii extrem de aprins, la concurenţă cu permanentul spirit naţionalist al ungurilor. Nenumăraţi opinenţi au perceput cartea lui Lucian Boia printr-o prismă neagră, ajungând să-l declare pe autor dusman al poporului şi slugă te miri căror agenţi străini. Cu alte cuvinte, Lucian Boia a fost calificat, simplu, „vânzător de neam şi ţară”. Ajunşi la acest punct, orice comentariu atinge prisosul, pentru că nu mai este treaba noastră. Lucian Boia a înregistrat şi numeroase opinii elogioase, inclusiv venite pe linie Occidentală, ca să nu mai vorbesc de manifestări de simpanie a câtorva persoane de seamă din Ungaria, de unde s-ar putea înţelege, în perspectiva istoriei autohtone, că încă o dată ne-am făcut-o cu mâna noastră.
De la bun început, în prefaţă, Lucian Boia semnalează impactul pe care l-a simţit după lansarea eseului: 40.000 de exemplare difuzate în câteva luni şi o dispută care nu se mai încheie. Urmează o serie de precizări:
În apărarea sa, autorul vine şi subliniază, în