Traian Băsescu și reluarea ideii referendumului pentru un Parlament monocamera („22”).
Constitutia modificata dupa ideile Uniunii Social-Liberale va fi cel mai mare esec dupa 1990, considera profesorul universitar de drept constitutional Gheorghe Iancu, fost avocat al poporului, sunt... neconstitutionale. Se incurca notiunile, se incurca inca si mai mult regulile de functionare ale celor doua camere ale Parlamentului, si asa rau croite in Constitutia adoptata in 1991, pe vremea lui Ion Iliescu. Profesorul Iancu considera ca e preferabila mentinerea actualei Constitutii, ale carei echivocuri pot fi rezolvate, punctual, la Curtea constitutionala, dar admite ca era nevoie de o Constitutie noua, cu totul nou, nu modificata pe ici pe colo, in functie de interese meschine.
Interesele sunt rezumate de Cristian Campeanu intr-un articol din Romania libera. Ele acopera, pana la urma, chiar convingerile politice ale sefului comisiei care lucreaza proiectul viitoarei constitutii, presedintele Partidului National Liberal Crin Antonescu. Acestuia i-a scapat o replica zilele trecute si Cristian Campanu o reproduce cu tot cu oralitatea ei: „Ceauşescu era destul de dreapta, dacă te gândeşti tu bine aşa”.
Urmeaza o insiruire de convingeri exprimate de-a lungul timpului de Antonescu si care, in opinia comentatorului, definesc si viziunea USL, aflata la guvernare. Ca si la Ceausescu, „dispreţ faţă de liberalismul clasic democratic”; „Puterea este concentrată la Parlament şi Executiv, ai căror membri sunt feriţi de consecinţele legii şi imunizaţi, echilibrele şi mecanismele de cenzură a puterii sunt diluate până la irelevanţă, iar poporul devine din cetăţean, supus. Cine nu se supune, riscă eliminarea”. In sfarsit: „Pentru Antonescu, poporul reprezintă majoritatea care a ales USL şi care, susţine el, i-a dat mandat să modifice Co