-AA+A
Radu Afrim: „Tăcerile sunt foarte expresive” foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BNBiblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a găzduit joi, de la ora 18.00, o întâlnire a bistriţenilor cu regizorul Radu Afrim, amfitrion fiind directorul instituţiei, scriitorul Ioan Pintea. În alocuţiunea de deschidere, Pintea a mărturisit că era un gând mai vechi de a organiza o întâlnire cu unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru ai generaţiei sale; l-am numit pe Radu Afrim, originar din Beclean, cunoscut în oraşele mari, cu teatre, unde montează spectacole, şi mai puţin ştiut la el acasă, unde nu a avut prilejul să fie urmărit „pe scenă”.
În prezenţa unui public interesat de teatru şi de activitatea lui, regizorul a regretat că nu are un spectacol care să fie proiectat şi discuţiile să se poarte apoi, la concret, pe realizările şi scăderile montării unei piese. I-a revenit sieşi sarcina să-şi amintească de spectacole şi cronici, să privească sever munca sa şi se poate spune că nu este unul dintre cei infatuaţi, dimpotrivă, modest: „Mi-e greu să vorbesc despre mine, care recreez nişte universuri mai mult sau mai puţin reale, cu imagini şi cuvinte, dar lumea nu stă numai în cuvinte, ci şi între cuvinte, adeseori tăcerile sunt foarte expresive... e greu să reconstruieşti o lume”.
Afrim a deplâns, alături de public, faptul că nu s-a împlinit proiectul teatrului bistriţean zidit pe vremea lui Ceauşescu; îşi aminteşte spaţiul foarte bun pe care l-a văzut în urmă cu ani în timpul unui festival neconvenţional de teatru. Bistriţa a pierdut şansa de a fi un centru teatral al acestei zone a ţării.
Privind teatrul propriu-zis, Afrim crede că este arta cea mai conservatoare şi foarte scumpă, gândindu-ne la repetiţii, decoruri, artişti. În montarea unei piese nu foloseşte structuri prefabricate, ci îl inspir