Crearea unui parteneriat comercial transatlantic, programat pentru summit-ul G8, se afla în pericol. Franța încearcă să-si protejeze industria de film fata de invazia productiei de la Hollywood și a amenințat cu un veto. Canada, la randul sau, se opune masurilor din domeniul infracțiunilor fiscale
Agenda economică a summit-ului celor opt state puternic industrializate (G8), care se deschide luni, 17 iunie, in Irlanda de Nord, a fost sintetizata sub forma celor trei T - trade, tax, transparency.
Insa la nici trei zile înainte de începerea discuțiilor, unele țări deja manifesta opoziție față de unele propuneri. Principalele carcotase sunt Franța și Canada.
Premierul britanic, David Cameron, care este si presedinte al G8 și gazdă a summit-ului, a decis să înceapă negocierile punand pe agenda propunerea privind infiintarea celui mai mare parteneriat comercial care ar putea ajuta la redresarea economiei mondiale. Semnarea acordului priviind infiintarea Uniunii Transatlantice pentru Comert si Investitii este unul din punctele cheie ale summitului.
Franta are insa obiectii. Guvernul de la Paris se teme pentru industria cinematografica nationala, văzând in viitoarea uniune risul invaziei hollywoodiene. Ministrul Comerțului din Franta, Nicolas Brik, a remis săptămâna trecută o scrisoare Comisiei Europene cu propunerea de excludere a industriei de film de pe lista discutiilor pentru viitoarea uniunea. Marea Britanie s-a opus excepției, considerand ca ideea principală a acestei faze a negocierilor este oferirea a cât mai mult domenii posibile de cooperare.
Parisul nu este dispus sa faca niciun compromis. "Noi vom spune nu "- a avertizat Brik, potrivit Financial Times. - Va exista o blocada politica, un veto”.
In demersul sau, Franta ar putea avea sprijin din partea Belgiei, Ungariei și Greciei.
Cea de a doua temă majoră este acord