Peste 3.000 de hectare de teren agricol din nouă comune au fost afectate de căderile de grindină care s-au abătut în ultima perioadă asupra judeţului. Din datele preliminare contabilizate în teren de inspectorii Direcţiei Agricole Suceava rezultă că cele mai întinse suprafeţe calamitate sunt în Cornu Luncii, Baia şi Bălcăuţi. Culturile peste care a căzut grindină sunt afectate în majoritate în proporţie de peste 50%, iar unele culturi aflate aproape de recoltare, grâul, de exemplu, sunt compromise în totalitate.
Cea mai întinsă suprafaţă calamitată este în Cornu Luncii. Aici ar fi vorba de 785 de hectare de teren afectate de căderile de grindină. Ploaia torenţială însoţită de grindină de marţi, 11 iunie, care a durat în jur de 45 de minute, s-a abătut asupra a trei sate din comună, Şira, Sasca Mare şi Păiseni.
Urmează comuna Baia, unde grindina a afectat 588 de hectare de teren agricol. La Baia s-a estimat că porumbul a fost afectat în proporţie de 54%, cartoful 84%, în timp ce grâul, mazărea şi soia sunt compromise total.
Conform datelor Direcţiei Agricole Suceava, la Bălcăuţi au fost calamitate 500 de hectare, la Şerbăuţi 420 de hectare, la Rădăşeni 360 de hectare, la Bogdăneşti 300 de hectare, la Horodnic de Sus o sută de hectare, la Mălini 50 de hectare şi la Forăşti 26 de hectare.
În paralel cu inspectorii Direcţiei Agricole, şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava contabilizează pagubele create de căderile de grindină. O situaţie cu întreaga valoare a pagubelor urmează a fi finalizată în următoarele zile.
Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Schipor, a subliniat că cel puţin în cazul primelor trei comune se poate vorbi de mari suprafeţele afectate şi în aceste condiţii se va încerca găsirea unor soluţii pentru sprijinirea oamenilor.
„Urmează să raportăm datele la Ministerul Agriculturii