De Ziua Înălţării Domnului (mare sărbătoare creştină, care comemorează înălţarea la cer a lui Iisus din Nazaret, la 40 de zile după Înviere) este celebrată Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
În România, care a pierdut în prima mare conflagraţie a secolului XX aproape un milion de militari şi civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 – care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Ţara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.
La 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege conform căreia ziua Înălţării Domnului a fost declarată “Ziua Eroilor”, pentru a omagia jertfa celor căzuţi în luptă pentru libertate şi independenţa poporului român.
Ziua Înălţării Domnului a fost desemnată Zi a Eroilor şi Sărbătoare Naţională Bisericească, prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001. Totodată, legea din 2003 privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război a proclamat sărbătoarea Înălţării Domnului drept Sărbătoare Naţională a poporului român.
Ieri, la Târgovişte, o suită de manifestări la care au participat oficialităţi locale şi judeţene, oameni politici, parlamentari, militari, dar şi un număr mare de târgovişteni, a marcat Ziua Eroilor. În prima parte a zilei, oficialităţile locale şi judeţene au participat la slujba religioasă oficiată de IPS Nifon la Catedrala Mitropolitană. A doua parte a manifestărilor s-a desfăşurat în Piaţa Tricolorului, la Monumentul Eroilor Dâmboviţeni. După slujba religioasă