Acțiunile companiilor listate se cumpără și pentru dividendele oferite de acestea din profit, dar dacă așteptările investitorilor sunt pozitive, deprecierea nu depășește randamentul
Bursa de Valori București (BVB) este în letargie în ultimele săptămâni, cu o lichiditate redusă a pieței și volume mici de tranzacționare. Paradoxal, piața nu a scăzut semnificativ în ansamblu, ci mai degrabă se află în stagnare. O evoluție în „lateral“, care ar trebui să indice „acumulare“ pentru o creștere în viitorul apropiat. Adică în toamnă.
Investitorii arată lipsă de încredere prin volumele mici de tranzacționare, care nu vine doar din interior, adică din România, ci și din exterior. Economia noastră nu merge strălucit deloc, dar la nivel de indicatori macro situația nu este integral negativă. Pe extern însă, asistăm la un val de evenimente care nu susțin piețele de capital, cum ar fi viitoarea decizie a Federal Reserve legată de programul de stimulare financiară a economiei, prin tipărire de bani, renumitul „quantitative easing“.
Mai mult, piețele mature au și ajuns la maxime, cu cotații peste cele de dinaintea izbucnirii crizei financiare din 2007, zonă în care piețele emergente, inclusiv România, mai au mult de recuperat. Dar investitorii străini nu se mai grăbesc să cumpere. Deși ar fi înclinați către zonele în dezvoltare, care pot oferi randamente mai bune, aceștia se feresc de orice potențială instabilitate, iar la acest capitol regiunea noastră are destule probleme (Grecia, Cipru, Turcia). De asemenea, zona Europei de Est chiar se află, în prezent, pe un trend de depreciere a monedelor naționale în raport cu euro și cu dolarul american.
Interesant este un alt fenomen, pe care îl putem identifica la noi acasă. Mai exact, evoluția ex-dividend a acțiunilor. O mare parte a creșterilor din primele luni ale anului se datorează dividendelor pe care compa