"Cum se simte degetul mic de la piciorul stâng?"
La început, exerciţiile par ciudate. Cum adică, să-mi fixez atenţia pe spaţiile goale dintre obiecte? Să mă concentrez pentru a afla cum se simte degetul mic de la piciorul drept sau lobul urechii stângi? Da, întocmai aşa! Căci, practicată cu regularitate, atenţia consolidează sănătatea psihică şi întreţine bucuria de a trăi. Medicii ne recomandă să acordăm acestor exerciţii minimum zece minute zilnic. Cele câteva momente din cuprinsul unei zile ne ajută să obţinem mai multă satisfacţie în activitatea profesională şi reuşesc, chiar, să prevină epuizarea nervoasă.
La Universitatea din Massachusetts, psihologul Jon Kabat-Zinn, unul dintre cei mai importanţi cercetători americani care s-au ocupat cu studiul meditaţiei, a încercat să definească mecanismele prin care acţionează acest antrenament al atenţiei. Explicaţia sa: atenţia se interpune ca un tampon între stimul şi reacţie, modificând astfel comportamentul. "În consecinţă, noi nu mai suntem comandaţi de evenimente, ca nişte simpli roboţi, ci avem capacitatea de a reacţiona adecvat". Şi nu numai atât: practicarea exerciţiilor de atenţie ne determină să privim viaţa cu un spor de bunăvoinţă, umor şi iubire.
Contrar proverbului cunoscut, începutul nu e deloc greu. Căutaţi-vă un loc retras, unde nu veţi fi deranjaţi de nimeni. Nu veţi avea nevoie acolo nici de covoraşul clasic pentru meditaţie, nici de vreo pernă specială. Se poate exersa în orice postură: în picioare, ghemuit la pământ, aşezat, culcat. Singura condiţie este să puteţi rămâne în poziţia respectivă timp de câteva minute. După o vreme, când veţi avea deja puţină experienţă, veţi reuşi să vă antrenaţi atenţia şi dimineaţa, în drum spre staţia de autobuz, sau la volan, în maşina dvs.
Alegeţi pentru efectuarea exerciţiilor un moment al zilei când vă simţiţi treji şi ager