Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu, fost avocat al poporului, atrage atentia ca modificarile Constitutiei sunt in mare majoritate neconstitutionale si ca nu sunt sanse ca in forma actuala proiectul sa primeasca avizul CCR.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, profesorul Iancu spune ca rezultatele referendumului din 2009, privind parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300, sunt obligatorii si trebuie introduse in Constitutie: "Parlamentul nu este reprezentantul poporului, ci este sluga poporului, care trebuie sa execute ce a decis poporul".
Profesorul Iancu socoteste ca proiectul este cu mult prea incarcat, o aiureala, un talmes-balmes facut de oameni care nu stapanesc nici macar notiunile juridice de baza: "Am auzit un parlamentar, m-am inchinat, pe dl. Nicolicea, care nu stia ca autoritate reprezentativa nu este cea care reprezinta poporul, ci aceea aleasa de popor."
In concluzie, spune profesorul Gheorghe Iancu, actuala Constitutie, cu lipsurile ei este preferabila proiectului viitoarei Constitutii.
Dezbaterea cea mai apriga a momentului se refera la referendumul din 2009 si introducerea rezultatelor lui in proiectul noii Constitutii. Asadar, exista referendum obligatoriu si referendum neobligatoriu?
Caracterul obligatoriu sau facultativ al referendumului rezulta din necesitatea organizarii lui. Daca legea sau Constitutia reglementeaza obligativitatea referendumului inseamna ca e obligatorie organizarea lui, ca in cazul celui pentru adoptarea Constitutiei. Cel facultativ este organizat daca o autoritate publica il considera necesar, cum a fost chiar cazul referendumului organizat de presedinte in 2009.
Dupa ce referendumul s-a desfasurat, efectele lui sunt obligatorii, indiferent daca a fost organizat in mod obligatoriu sau facultativ. Deci caracterul facul