Dacă tot sunt aleşi ca primarii, parlamentarii ar putea fi legaţi de glie în partide după aceeaşi procedură aplicată edililor şi preşedinţilor de consilii judeţene.
Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a adoptat un amendament care ar putea pune frână traseismului politic practicat în parlament. Cei mai recenţi parlamentari traseişti ai Clujului au opinii opuse faţă de introducerea unei asemenea prevederi în legea fundamentală.
Potrivit amendamentului adoptat, în cazul în care un parlamentar îşi pierde calitatea de membru al partidului sub sigla căruia a fost ales, prin demisie sau înscriere în alt partid politic, îşi pierde mandatul. Îşi păstrează, însă, mandatul în situaţia în care este exclus din partidul pe lista căruia a fost ales. Practic, au fost copiate din legea antimigraţie situaţiile în care un primar sau un preşedinte de consiliu judeţean îşi pierde mandatul ca urmare a schimbării partidului.
Debutant în parlament sub drapelul PDL, deputatul Mircea Irimie a trecut, după doar câteva zile de la validarea mandatului, în tabăra conservatorilor, iar acum tună şi fulgeră împotriva piedicilor puse traseismului. „Nu e în regulă. Dacă o conducere sau un preşedinte de partid dă rateuri, sau deviază de la formatul şi principiile pentru care ai mers alături de ei, e normal să pleci. Să vă dau un exemplu: dacă un sindicalist e deputat al unui partid care taie salarii şi pensii, şi-ar trăda colegii de sindicat dacă ar mai rămâne în acel partid. Această măsură a fost gândită de cei care se tem că le pleacă oamenii. Eu am formatul meu şi principiile mele, pe care nu mi le trădez pentru nimeni. Eu nu mi-am schimbat principiile, am mers acolo unde am găsit o echipă, pe formatul meu. Eu sunt om de afaceri de 18 ani, sunt un om din clasa medie, iar PC este partidul intreprinderilor mici şi mijlocii , era normal să vin aici. Eu nu stau nici