„Munţii noştri aur poartă, noi umblăm din poartă-n poartă” – Octavian Goga
Pământul de sub tălpile noastre ascunde bogăţii nebănuite, care acum sunt vânate de marile companii, în speranţa unor profituri imense.
De aproape o lună de zile, echipe ale unei mari companii de prospecţiuni geologice şi geofizice străbat localităţile din nord-estul judeţului, în căutarea de noi zăcăminte de gaz metan.
Cartierul general de operaţiuni al celor de la Prospecţiuni SA, companie controlată de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, a fost stabilit la Vicovu de Jos, unde, pe lângă clădirea unei carmangerii care a dat faliment, echipele de prospectori ocupă şi o bună parte a unui hotel din localitate, care a devenit sediu administrativ.
În fiecare dimineaţă, zeci de maşini şi utilaje de prospecţiune se răspândesc în judeţ, în căutarea celor mai potrivite locuri pentru demararea unor noi exploatări de gaz metan, despre care se bănuieşte că ar exista în zonă în cantităţi impresionante.
De altfel, în urma cercetărilor recente bazate pe interpretarea seismică, Platforma Moldovenească, cea mai veche unitate de platformă de pe teritoriul României, rivalizează direct cu Bazinul Transilvaniei în privinţa depozitelor de hidrocarburi.
Potenţialul uriaş al zăcămintelor de gaz metan din subteranul judeţului a ieşit la iveală, pentru public, abia prin 2005, când compania Regal Petroleum, aparţinând lui Frank Timiş, finul lui Ovidiu Tender, a anunţat oficial că a finalizat forarea unui puţ de explorare în perimetrul petrolier Suceava şi că datele prelevate de firmă evidenţiază existenţa unui zăcământ de gaze naturale important în această zonă, de aproximativ 684 de milioane de barili echivalent petrol.
Zăcământ cu potenţial de producţie de 26.000 de metri cubi pe zi, la Dorneşti
Recent, compania australiană Zeta Petroleum, care a cump