Fotbalul nostru se joacă mai mult pe la tribunale, sportive sau civile.
În ultimii ani, regulamentele lui Dragomir şi infracţiunile din Liga I au dus la litigii care nu mai pot fi rezolvate pe plan sportiv.
S-a ajuns la instanţă în mai multe cazuri, iar pentru a lămuri cât de cât aceste probleme am apelat la explicaţiile unei firme de avocatură. Rada & Asociaţii este o societate de avocaţi specializată în avocatura de business. Avocaţii societăţii au fost implicaţi de-a lungul timpului într-o serie de litigii din fotbal, astfel încât au dobândit de asemenea o bună cunoaştere a legislaţiei sportive. Pentru a îmbina experienţa avocaturii de business cu cea a litigiilor sportive, am dorit să aflăm părerea lor cu privire la subiectele arzătoare din fotbal. Aşa a luat naştere interviul de mai jos cu Alexandru Rada, avocat asociat în cadrul societăţii.
Domnule avocat, cum aţi delimita jurisdicţia sportivă de cea civilă?
Jurisdicţia sportivă are o sferă de aplicabilitate limitată din două puncte de vedere: pe de o parte, aceasta este aplicabilă exclusiv membrilor afiliaţi, respectiv cluburilor sportive, iar pe de altă parte nu poate reglementa aspecte care intră in competenţa exclusivă a jurisdicţiilor penale sau civile. Un alt aspect care particularizează jurisdicţia sportivă este acela că hotărârile instanţelor sportive pot fi puse în executare doar împotriva membrilor afiliaţi, nu şi a terţilor. Această din urmă observaţie este relevantă pentru unul dintre cazurile notorii din fotbalul nostru, respectiv litigiul dintre Mutu şi Chelsea.
Avocatul Alexandru Rada este membru al Baroului Bucureşti si al Baroului Român din 2004
1. Steaua în Champions League
UEFA vrea să dea un exemplu
Ce credeţi, va fi sau nu exclusă Steaua din Champions League?
UEFA a suspendat în 2008 judecarea Stelei pentru cazul Valiza până