Făcând o scurtă analiză a discuţiilor purtate în colegiu cu reprezentanţii autorităţilor locale, ai ONG-urilor şi altor organisme şi organizaţii locale implicate în implementarea unor proiecte cu finanţare din fonduri europene, am realizat faptul că deşi Guvernul USL a reușit dublarea ratei de absorbție a fondurilor europene, la 15,18%, încă mai sunt aspecte care trebuie îmbunătățite.
Acest rezultat este cu atât mai important cu cat nu trebuie să uităm că o parte din programele europene erau suspendate sau presuspendate în momentul în care am venit la guvernare, ca urmare a neregulilor din perioada 2009-2011.
Din păcate România a început cu stângul în ceea ce priveşte fondurile europene, de la modul în care au fost concepute instituţiile care sunt implicate în acest domeniu, până la personalul care a fost angajat.
În prima guvernare Boc haosul din sistem era bine mascat de grandomania autorităţilor de management care deţineau adevărul absolut, iar toată lumea trebuia să se conformeze unui hăţiş de reguli care a dus la sufocarea beneficiarilor.
Realitatea ne arată că am rămas şi fără drumuri, industria e la fier vechi, iar calificările sunt doar pe hârtie.
Potrivit unei analize realizate de Centrul Roman pentru Politici Europene, deşi suma pe care o vom primi ar putea să nu fie cea la care ne aşteptam. Estimarea optimistă este de 45 miliarde de euro, iar cea pesimistă, de 40 miliarde de euro.
Absorbţia fondurilor europene in România e o problema legată de sistem şi oameni, atât din punct de vedere profesional, al celor implicaţi în mecanismul de gestionare a fondurilor, dar si din perspectiva socială, a celor care au nevoie de rezultatele accesării fondurilor şi rămân doar cu dezamăgirea unor oportunităţi nevalorificate.
Fondurile europene au fost alocate mai ales după principiul politic şi nu au fost folosite pent