Daca Iulia Motoc ajunge magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, atunci Traian Basescu isi va fi atins si ultimul obiectiv politic pe care a mizat, atunci cand l-a silit pe Victor Ponta sa semneze faimosul pact de coabitare. De ce este Iulia Motoc o reduta importanta la CEDO? De ce este Iulia Motoc ultimul obiectiv al coabitarii, din perspectiva lui Traian Basescu? De ce apoi se va declansa razboiul?
Teoretic un judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta o piesa importanta pentru ca acolo se dau solutii in ceea ce priveste litigiile pe care cetatenii romani le au cu statul. Iar acestea, in mod evident, nu vizeaza doar decizii legate de situatia imobilelor confiscate de regimul comunist. Din ce in ce mai multe litigii se referea la incalcari, unele grosolane, ale drepturilor omului ori ale drepturilor procesuale. Vinovate fiind, daca se constata vinovatia, autoritatile statului. Si, in multe, in foarte multe cazuri, responsabili sunt procurorii sau chiar judecatorii. Este sistemul pastorit de Traian Basescu impreuna cu Monica Macovei si de eficienta sau ineficienta caruia el si regimul sau sunt responsabili.
Traian Basescu intentioneaza sa prelungeasca in afara Romaniei practici pe care le-a generalizat aici. Asa se face ca, iata, in obiectivul sau a aparut Iulia Motoc. Un magistrat impins de Traian Basescu la Curtea Constitutionala a Romaniei, care l-a slujit pe acesta cu abnegatie si desavarsit devotament si al carei sot, diplomat de profesie, face si el partea unui sistem in calitate de inalt functionar captiv. Traian Basescu spera ca, prin numirea la CEDO a Iuliei Motoc, in ultimul si cel mai greu an de madat prezidential, dar si ulterior, va primi mai putine bobarnace de la aceasta instanta europeana, pentru incalcari ale drepturilor omului. Dar tot aici, la CEDO, ajung, mai devreme sau mai tarziu, si cauzele