Astăzi, 14 iunie, se inaugurează şantierul celui mai mare laser din lume, construit în cadrul proiectului ELI-NP. La inaugurarea proiectului, finanţat de Uniunea Europeană în mare parte şi de statul român, participă inclusiv comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn.
Festivitatea va avea loc la Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Costurile proiectului sunt acoperite de Uniunea Europeană în proporţie de 83%, restul urmând a fi asigurat de statul român.
Anul trecut Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru cel mai mare laser din lume, construit în cadrul proiectului ELI-NP.
Proiectul paneuropean va implica 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre ale Uniunii Europene. Costul total al proiectului se va ridica la 356,2 milioane de euro, iar construcţia va fi realizată în paralel cu iniţativă mai amplă. Astfel, în Cehia şi Ungaria se vor construi alte două facilităţi de cercetare.
Directorul Institutului de Fizică Horia Hulubei de la Măgurele Nicolae Zamfir, povestea într-un interviu pentru "Adevărul" despre modul cum a ajuns laserul în România. "Comunitatea fizicienilor laserişti din Europa s-a gândit să facă un laser de 1.000 de ori mai puternic decât oricare altul. Laserele se măsoară în waţi, iar cel propus de europeni, care va fi asamblat în România, ar urma să aibă sute de petawaţi.", a declarat Zamfir.
„Comisia Europeană a decis să intervină. S-a făcut o listă de 50 de proiecte şi în 2006 au reuşit să pună acest ELI pe lista ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures). În 2007 a început aşa-numita fază preparatorie, unde au participat 40 de instituţii din 13 ţări“, rememorează Nicolae Zamfir. După concursul european, s-a hotărât ca Cehia, Ungaria şi România să fie gazdele proiectului.
„Faptul că partea asta a lumii a suferit în anii ’