A vorbi de ploaie sau de timp frumos a devenit un fapt uzual. Recurgem la acest subiect oricand si oricum, indiferent de anotimp si motivele ce ne privesc.
Discutam aproape zilnic despre nori, vant, soare, ploi etc. Buletinele meteo bat recorduri de audienta, devenind prilej de vorbe si de ipoteze.
Iar pentru cei care doresc amanunte in plus, statiile meteorologice individuale au aparut ca niste bijuterii tehnologice ce ne permit joaca de-a ucenicul in stiinta cu pricina, noteaza Femme Actuelle.
Vremea, obsesie colectiva
Aplicatia de prognoza meteo pentru mobil induce organismului stari la limita obsesiei. Printr-un singur click, cunoastem minut cu minut previziunile asupra vremii din locul in care traim. Exista 4 millioane de descarcari pentru o singura aplicatie Meteo France (spre exemplu) si multe altele pe piata mondiala.
Control asupra viitorului
In timp ce evolutiile meteo constituie ceva ce nu poate controla in existenta fiecaruia, verificarea informatiilor din acest domeniu, paradoxal, ne da impresia de omnipotenta. Stim daca trebuie sa luam dejunul pe terasa sau in interior. Evitam sa purtam incaltaminte nepotrivita, cand ploua, este frig sau furtuna. Alegem sa petrecem un weekend la soare.
Samuel Lepastier, psihiatru si psihanalist, prefera sa vorbeasca mai curand de "dominatie" decat de "control". "Verificand starea vremii nu cautam s-o influentam, ea va fi asa cum va fi, ci sa nu suferim. Important este sa n-o ignoram, sa nu ne simtim pasivi fata de inevitabil. Putem vorbi aici de o anumita dorinta de a ne depasi limitele", explica specialistul.
Pe de alta parte, a urmari prognoza meteo inseamna a ne crea iluzia ca detinem influenta asupra unui viitor care ni se pare incert. E ca si cum am consulta oracole sau ca si cum am cauta niste semne.
"Chiar da