Numărul pacienților care ajung la spital intoxicați cu ciuperci continuă să crească îngrijorător. Într-o singură noapte, alte opt persoane au ajuns la spital. De la începutul lunii, numărul celor care s-au îmbolnăvit din cauza ciupercilor a ajuns la 22.
Joi noapte, cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț au fost solicitate să acorde primul ajutor pentru opt persoane intoxicate cu ciuperci. Printre ele s-au numărat doi copii de 11 ani, un pacient de 25 de ani, o femeie de 45 de ani, două fetițe de 7 și 13 ani, și doi copii de 3 și 9 ani. “Din câte am înțeles, pacienții erau rude și s-ar fi intoxicat din aceeași sursă”, a precizat medicul Letiția Damoc, managerul SJA. Aceștia au fost internați la Spitalul Județean Neamț.
Gravitatea intoxicaților cu ciuperci este dată în special de insuficiența hepatică fulminantă și insuficiența renală care duc frecvent la deces.
Prezentarea de urgență la medic este obligatorie în cazul apariției simptomelor menționate, ținându-se cont că apariția simptomelor la interval mai mare de șase ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecințe mai importante la copilul mic și vârstnic.
Culegătorilor și consumatorilor de ciuperci li se recomandă: să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase, complet deschise; să culeagă ciupercile doar în vase solide: coșuri, găleți, vase de plastic, deoarece în sacoșe, genți, pungi se strivesc și se strică foarte repede; să evite cumpărarea ciupercilor de la vânzătorii ambulanți din piețe, locuri de agrement, păduri, parcări, marginea șoselelor, dacă aceștia nu posedă certificat fitosanitar; să nu consume ciupercile moi, cu gust și miros neplăcut, sau culese cu câteva zile în urmă.
Testele populare de identificare a ciupercilor toxice (culoarea