Ca sa intelegem mai bine de ce premierul Victor Ponta ataca azi ministri liberali avem nevoie de cifre si de context. Un ultim sondaj intern realizat de unul din cele doua partide indica tendinte interesante. USL se afla intr-o usoara scadere, de la 61% la 57%. Masurate separat, PSD are cam 38%, PNL cam 20%, iar PDL a crescut putin, fiind plasat aproape de 18%. O prima observatie ar fi ca, daca liberalii ar iesi acum de la guvernare, ar ocupa dreapta intr-o eventuala alianta cu PDL si ar deveni o contrapondere importanta la PSD. Procentele nu s-ar aduna aritmetic, dar tot ar fi o forta. Din varii motive, iesirea liberalilor de la guvernare nu se poate intampla azi, chiar daca ar mari sansele lui Antonescu anul viitor.
In realitate, daca Antonescu le-ar cere sa iasa de la guvernare, liberalii l-ar matura a doua zi din fruntea partidului. Nu pleaca nimeni de la resurse de dragul ambitiei unui singur om. Cifrele mai indica un fenomen interesant: votantii celor doua partide isi pierd increderea in partenerul de alianta. Mai pe scurt, scade increderea votantilor PSD in PNL si viceversa. Cu alte cuvinte, unitatea USL se fisureaza si la varf, la nivel de lideri, si la baza, in randul propriului electorat. Adaugati la acest tablou statistic si cateva informatii factuale: relatiile apropiate dintre Victor Ponta si Crin Antonescu s-au racit vizibil, vizitele reciproce s-au cam rarit, prietenia s-a destramat. Apoi, nemultumirea liberalilor din teritoriu este tot mai mare.
Aceasta criza interna nu mai poate fi vindecata decat prin divort. Ce vedem astazi este pregatirea partajului politic. Ce legatura au toate aceste cifre cu atacurile lui Victor Ponta la ministrii PNL? In primul rand, premierul Ponta vede cam aceleasi cifre. Stie ca, impinsi afara acum, liberalii pot deveni periculosi intr-o eventuala alianta cu partidul lui Vasile Blaga. In con