Localnicii din Valea lui Mihai se opun depozitării gunoaielor adunate din Marghita în deponeul din localitatea lor. "Avem susţinere generală. Am adunat deja peste 600 de semnături de la români, maghiari, de la simpatizanţi UDMR, PPMT sau de la ONG-uri", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor.
La întâlnirea de joi Csomortanyi Istvan a venit secondat de Papp Isvan şi Czegli Iulia, doi din cei patru consilieri locali aleşi pe listele PPMT în Valea lui Mihai.
Consiliul local din localitate, dominat de majoritatea zdrobitoare a celor 13 reprezentanţi ai UDMR, a hotărât pe 29 mai depozitarea deşeurilor din Marghita în limita a 2.400 tone anual în deponeul din Valea lui Mihai. În schimb, Primăria Marghita se obliga să pună la dispoziţie staţia de epurare din localitate pentru curăţarea apelor uzate de oraşul Valea lui Mihai.
Deşi primele camioane cu gunoi din Marghita au început să sosească în cursul zilei de joi epurarea apelor uzate din Valea lui Mihai este încă în coadă de peşte.
"Nimeni nu ştie cum se va face epurarea apelor uzate din Valea lui Mihai. În localitate nu există sistem centralizat de colectare a apelor, ci doar fose septice. Normal, ar fi să vină cineva şi să golească fesele septice din curtea cetăţenilor, lucru care nu cred să se întâmple. Oricum, aşa ceva nu s-a mai auzit, să cari apa uzată cu cisterna 30 de kilometri ca să o duci la epurat", a spus Csomortanyi.
Oraşul Valea lui Mihai are o populaţie de circa 9.000 de locuitori, majoritatea de etnie maghiară. Dintre aceştia 600 s-au declarat deja sub semnătură împotriva depunerii gunoaielor din Marghita în groapa de gunoi din localitate. În baza semnăturilor strânse PPMT va cere Consiliului Local revocarea hotărârii prin care este parafată înţelegerea dintre cele două administraţii locale din Marhita şi Valea lui Mihai.