Marea Moartă este, astăzi, una dintre cele mai atractive destinaţii ale lumii. Situată la 400 de metri sub nivelul mării, în plin deşert, având apa cu cea mai mare salinitate din lume, Marea Moartă este nu numai o privelişte cu adevărat impresionantă, ci şi un loc al "reînvierii", atât trupeşti - datorită diverselor tratamente care pot fi facute în zonă, cât şi spirituale, având în vedere că se află în Ţara Sfântă, într-un loc plin de încărcătură religioasă de toate felurile.
Marea Moartă este unul dintre acele locuri ale lumii în care istoria "musteşte". În ciuda aridităţii zonei, suntem tentaţi să o spunem. Nu numai că foarte multe dintre personajele biblice au trecut prin apropierea mării, precum însuşi Noe. Dar de aici, din deşertul Nagev care mărgineşte Marea Moartă, a început clădirea lumii. Iar ca dovadă stă chiar oraşul Jaffa, numit astfel de Iafet, fiul lui Noe, care i-a spus locului "Yafo", ceea ce înseamă "frumos" în ebraică. La 12 kilometri de Marea Moartă se află Arad, în inima deşertului Nagev, un oraş cu o istorie veche de peste 5000 de ani, construit pentru a servi ca adăpost împotriva deşertului, conform îndemnului biblic "Construiţi turnuri în pustie!".
Nu departe de Arad se află şi oraşul Sodoma. Dacă numele vă pare asemănător cu un termen mai modern, asta este pentru că acesta provine chiar de aici, de la acest oraş. Este unul dintre cele două "oraşe ale păcatului", unde, pe malul Mării Moarte, se află, încremenită în sare, soţia lui Lot, pedepsită astfel pentru încălcarea poruncii de a nu fi privit în urmă către cetatea sortită pieirii.
La Masada există o veche fortăreaţă, palatul din vârf de munte al lui Irod, cucerit de romani după un lung asediu, şi la care se poate ajunge cu telecabina. Locul a devenit un simbol al eroismului evreilor în lupta împotriva romanilor, o forţă mult superioară, în epocă şi căreia au reuşit să-i rezi