Desi fermierul roman este cel mai adesea proiectat de minti urbane in mijlocul intinderilor de zeci de hectare de grane, pe campurile tarii pot fi intalnite si altfel de imagini.
Printre culturile "clasice" de grau, porumb, floarea soarelui sau rapita isi fac loc in sistemul agricol autohton plantatiile de nisa.
Descris in termeni superlativi pentru proprietatile sale nutritive, goji este un produs de lux pe rafturile magazinelor. Putini stiu ca fructele de goji, planta originara din pamant tibetan, cresc si in tara noastra.
Cristian Popa cultiva goji intr-o comuna din apropierea localitatii Dragasani, judetul Valcea.
"Am inceput sa cultiv goji acum trei ani. Initial, am infiintat plantatia pe o suprafata de 600 de metri patrati si sunt in curs de extindere", a afirmat Cristian Popa pentru Ziare.com.
Care sunt cheltuielile
Investitia initiala a fost relativ mica pentru cei 600 de metri patrati, sustine fermierul, absolvent de studii superioare in domeniul geografiei.
Costurile initiale vizeaza:
- infiintarea plantatiei (material saditor + lucrari aferente solului pentru plantare);
- sistemul de irigare necesar in perioada de seceta;
- imprejmuirea cu gard necesara in anumite zone (pentru a feri plantatia de anumiti daunatori, cum ar fi iepurii);
In total, aproximativ 1.000 de euro fara material saditor, produs personal pentru cei 600 metri patrati.
De asemenea, exista costuri aferente productiei:
-intretinerea terenului;
-stropitul contra daunatorilor (cum ar fi omizile);
-cheltuielile cu irigarea;
-recoltatul manual.
Tot la lucrari de intretinere poate intra si taiatul de primavara si eventual vara, pentru rarirea coroanei si asigurarea aspectului si greutatii dezvol