Un nou studiu arată că stresul poate dăuna calităţii spermei în modpermanent, iar dezvoltarea creierului copilului va fi periclitată.
Cercetătorii au descoperit că, în rândul persoanelor care au avut tulburări de anxietate sau depresie ca adulţi, adolescenţi sau chiar copii, se poate produce o
schimbare genetică de lungă durată a calităţii spermei, informează „Daily Mail”.
Cercetători de la „University of Pennsylvania School of Medicine” declară că este pentru prima oară când s-a găsit o legătură între bolile cauzate de stres şi care dăunează lichidului seminal, boli care pot fi preluate de la tată la copii.
Studiile anterioare s-au concentrat să demonstreze cât de nocive sunt anumite practici ale femeilor gravide, precum consumul de droguri sau dietele, asupra neurodezvoltării fătului şi cum acestea favorizează apariţia anumitor boli.
În studiul de faţă, publicat în „The Journal of Neuroscience”, şoarecii de gen masculin au fost expuşi, timp de şase săptămâni, stresului cronic. Şoarecii se aflau în diferite etape ale vieţii: înainte de împerechere, în timpul pubertăţii şi adulţi. Ei au fost mutaţi, pe nepregătite, în diferite cuşti, au fost expuşi mirosului de prădător, zgomotelor sau unui obiect străin în cuşcă.
O echipă de cercetători, în frunte cu profesorul Tracy Bale, a aflat că stresul resimţiti de şoareci a permis o schimbare genetică a spermei, care a reprogramat o parte din creierul fătului.
„Aceste descoperiri sugerează un mod în care expunerea la stres pe latura paternă poate fi legată de
aceste boli neuropsihiatrice”, a menţionat Bale.
Cercetătorii au mai subliniat că bărbaţii puţin stresaţi pot da mai departe calitatea aceasta copilului, fapt care îi va asigura supravieţuirea într-un mediu care se presupune că este cu mult mai stresant.