Cercetările ce vor fi realizate în cadrul proiectului ELI-NP îşi vor găsi aplicabilitate imediată în diagnosticarea şi tratamentul unor boli grave, a declarat primarul Capitalei, medicul Sorin Oprescu, vineri, la inaugurarea lucrărilor pentru infrastructura proiectului.
"Trăim un moment istoric, intrăm în rândul elitei mondiale. România devine punct de referinţă al progresului. În sfârşit este recunoscut potenţialul uman de excepţie al ţării noastre, poate cel mai preţios tezaur pe care îl avem - oamenii", a spus Oprecu, vineri, când a participat la inaugurarea lucrărilor proiectului ELI-NP, pe platforma de la Măgurele.
Oprescu a mai spus că are mai multe motive de bucurie: ca primar general, ca profesor univeristar şi ca medic.
"Ca primar general al Capitalei României sunt mândru ca Bucureştiul poate contribui la dezvoltarea acestei citadele a cercetării ştiinţifice. Facem încă un pas în rândul oraşelor competitive, cu puternici poli de dezvoltare în zona metropolitană. Ca profesor universitar, sunt bucuros că tinerii noştri valoroşi primesc un semnal că se pot întampla lucruri bune şi aici. Se pot realiza profesional, îşi pot materializa visele, îşi pot valorifica maxim calităţile şi personalitatea, acasă, alături de copiii şi părinţii lor. Ca medic, apreciez utilitatea proiectului în domeniul medical, pentru că rezultatele acestor cercetări îşi vor găsi aplicabilitate imediată în diagnosticarea şi tratamentul unor boli grave", a declarat edilul.
Potrivit primarului general, cercetările de la Măgurele vor putea elucida necunoscute în domeniul medical, care ar putea însemna şansă la viaţă pentru mullţi oameni din lumea întreagă.
Prin proiectul ELI-NP, ce presupune construirea celui mai mare laser din lume, ce va fi folosit pentru cercetare în diverse domenii, vor fi create 13.000 noi locuri de muncă, cercetătorii din toată lumea pu