Dezbateri dure şi rezoluţie pe măsură ieri, în Parlamentul European, pe tema evenimentelor din Turcia. „Europarlamentarii şi-au manifestat profunda nelinişte faţă de recursul la forţă, disproporţionat şi excesiv, al poliţiei turce ca răspuns la manifestaţiile paşnice şi legitime din parcul Gezi din Istanbul...
Responsabilii violenţelor poliţieneşti trebuie aduşi în faţa justiţiei, iar manifestanţii paşnici aflaţi acum în detenţie trebuie să fie eliberaţi imediat şi victimele despăgubite...Se deplânge lipsa de voinţă a guvernului turc şi a dlui Erdogan de a lua iniţiative în favoarea reconcilierii, de a prezenta scuze şi de a înţelege reacţiile unui segment al populaţiei turce...Europarlamentarii şi-au exprimat neliniştea faţă de deteriorarea libertăţii presei, cu acte de cenzură şi auto-cenzură practicate din ce în ce mai des de mass-media din Turcia. Principalele organe de presă turce au ignorat manifestaţiile şi utilizatorii de Twitter au fost arestaţi. Parlamentul European subliniază importanţa unei prese independente, indispensabilă unei societăţi democratice precum şi rolul puterii judecătoreşti de a ameliora liberatea presei, citându-se marele număr de jurnalişti aflaţi în detenţie sau în procese ”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Parlamentul European.
Practic, tonul dezbaterii şi acuzaţiile deosebit de serioase aduse regimului Erdogan, pun sub semnul întrebării, cel puţin în condiţiile din acest moment, continuarea negocierilor pentru eventuala aderare a Turciei la UE. Problemă serioasă acum, dar care se adaugă celei de fond: din 2005, de la începerea negocierilor de aderare, în ultimii trei ani Turcia nu a mai deschis niciun capitol, în această lună fiind programată (şi evident amânată) deschiderea capitolului privind politicile regionale…Aprecierile parlamentarilor europeni au fost extrem de dure şi fără echivoc:
“Da, vrem ca