Mii de turişti sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la Festivalul de Istorie Militară de la Fundata. Punctul de atracţie este reconstituirea unei bătălii de la 1916 împotriva soldaţilor din Imperiul Austro-Ungar.
După anii de neutralitate când, în sfârşit, România a declarat război Imperiului Austro-Ungar, Fundata a fost primul sat de dincolo de graniţă pe care l-au cucerit trupele noastre, la sfârşitul lunii august. S-au făcut chiar prizonieri: 3 ofiţeri şi 150 de soldaţi cesaro-crăieşti. Însă au avut pierderi şi ai noştri: în timpul nopţii, când se afla în fruntea soldaţilor săi, deschizându-şi drum prin întuneric, cu lanterna aprinsă, locotenent colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea, adjunctul comandantului Regimentului 30 Infanterie „Muscel”, a fost o ţintă uşoară pentru santinelele maghiare. El a fost primul ofiţer român care a căzut la datorie.
În faţa Primăriei se află monumentul ridicat în memoria acestui brav militar unde, în dimineaţa de duminică 16 iunie, va avea loc o ceremonie în care trupele reunite vor da onorul şi vor fi depuse coroane de flori.
Participanţi din patru ţări
Războinicii vor fi înterpretaţi de pasionaţi de istorie din România, Bulgaria, Republica Cehă şi Austria provenind din diverse grupuri specializate în epoca Marelui Război. Organizatorii promit să fie mai atenţi anul acesta după ce la ediţia trecută un austriac a fost rănit în timpul luptelor. Bătăliile vor avea loc sâmbătă şi duminică între orele 11.00 şi 17.30.
Tabără militară cât mai autentică şi mâncare de cazarmă
Goarna va suna deşteptarea în zori şi tabăra se va anima. Trupele se vor alinia şi îşi vor aştepta rândul la distribuirea hranei simple, soldăţeşti, pentru micul dejun (brânză, slănină, marmeladă şi pâine).
„Pentru acest sfârşit de săptămână nu trebuie să ne aşteptăm la fineţurile unui breakfast de vacanţă, în care omletele cu şuncă