Comisia Europeană a emis o recomandare pentru instituirea, în fiecare stat membru, a acţiunilor de despăgubire colectivă. Măsura trebuie pusă în aplicare în maxim doi ani.
Acţiunile de despăgubire colectivă permit ca mai multe dispute să fie soluţionate rapid şi fără costuri prohibitive într-un singur proces. Recomandarea Comisiei stabileşte câteva reguli de bază pe care acţiunile de despăgubire colectivă trebuie să le respecte în fiecare stat membru. Măsura este extrem de utilă atunci când foarte multe persoane sunt prejudiciate, prin aceeaşi practică ilegală. Printr-un singur proces în instanţă, vor fi rezolvate toate reclamaţiile apărute.
Decizia Comisiei se bazează pe anumit principii, titrează conso.ro:
- participarea unei persoane într-o acţiune colectivă se face în urma solicitării acesteia şi nu prin includerea automată a tuturor persoanelor prejudiciate;
- acţiunile colective trebuie să fie accesibile în diverse domenii, unde directivele europene conferă drepturi consumatorilor şi întreprinzătorilor, cum ar fi protecţia consumatorilor, concurenţa, protecţia mediului, servicii financiare sau protecţia datelor personale;
- autorităţile trebuie să impună proceduri pentru a nu încuraja acţiunile abuzive, cum ar fi verificarea încă din fazele de început, dacă exista motive întemeiate care să justifice o astfel de acţiune.
Comisia recomandă garanţii procedurale care să asigure că nu există elemente care pot încuraja recursul abuziv la sistemele de acţiune colectivă, iar entităţile care îi reprezintă pe reclamanţi nu trebuie să aibă scop lucrativ, pentru a se asigura că acestea urmăresc exclusiv interesul persoanelor afectate. În plus, trebuie interzise onorariile ca procent din valoarea compensaţiilor sau a daunelor punitive.
Recomandarea Comisiei vine într-o perioadă în care sălile de judecată din România sunt asaltate de p