Proiectul celui mai puternic laser din lume, ce va fi construit la Magurele, va reprezenta o sansa pentru tinerii cercetatori romani in urmatorii 10 - 20 de ani, fiind de importanta istorica pentru Romania, a declarat premierul Victor Ponta, la inaugurarea lucrarilor, vineri.
"Se pot intampla lucruri in Romania pe care nu le credeam posibile. Putem sa avem cel mai mare proiect: peste 260 de milioane de euro. Putem sa facem cercetare in Romania", a spus prim-ministrul.
"Am auzit ca n-o sa vedem niciodata cercetatori straini care vin in Romania. Eu cred ca la Magurele vor fi foarte multi cercetatori straini. Ca n-avem nicio sansa pentru tinerii care vor sa lucreze in cercetare in Romania. Zece, douazeci de ani vom avea nevoie la Magurele de tineri cercetatori", a subliniat Ponta.
Constructia celui mai puternic laser din lume, in cadrul proiectului european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), este programata a se incheia in 2014. La Magurele va fi ridicat un intreg centru de cercetare, corpul dedicat laserului avand opt niveluri subterane, iar cel pentru un fascicul gama, 12 niveluri subterne. De asemenea, vor exista multe laboratoare, precum si o cladire pentru cazarea cercetatorilor care vor lucra in cadrul centrului.
CE a aprobat: Cel mai mare laser din lume va fi construit la Magurele
"Vreau sa multumesc si celor care vor face posibila si ziua in care finalizam partea de infrastructura. Nu va fi un efort al unui singur om. Daca vrem sa avem succes cu acest proiect exceptional, istoric, trebuie sa faca fiecare partea sa de munca si sa intelegem cat de mult va insemna la nivel simbolic", a conchis Ponta.
Proiectul celui mai puternic laser din lume, ce va fi construit la Magurele, va reprezenta o sansa pentru tinerii cercetatori romani in urmatorii 10 - 20 de ani, fiind de i