Insulta şi calomnia, în lipsa unui interes legitim demonstrat, vor fi considerate începând de astăzi, de toate instanţele din România, fapte penale, pedepsite cu amendă penală. Revenirea la situaţia dinainte de 2006, după o perioadă de dezincriminare, este efectul unei decizii a Curţii Constituţionale luate în unanimitate pe 29 aprilie, dar care a intrat în vigoare astăzi, prin publicarea în Monitorul Oficial.
Singura modificare o poate face Parlamentul, printr-o nouă lege. Contactat de gândul, deputatul USL Eugen Nicolicea a dat un pronostic ferm: "Nici pomeneală".
În motivarea deciziei, Curtea admite că incriminarea insultei şi calomniei are "un efect descurajator", mai ales pentru presă, "şi, prin urmare, afectează libertatea de exprimare şi de informare". În acelaşi timp, toţi cei nouă judecători ai CRR susţin însă că "demnitatea umană nu poate fi evaluată în bani şi nici compensată prin foloase materiale”, în aşa fel încât procesele pentru lezerea demnităţii să se consume doar în civil, fără răspundere penală.
Revenirea în Codul Penal a insultei şi calomniei, după ce fuseseră dezincriminate, are precedent doar în Rusia, dintre ţările membre ale Consiliului Europei.
Nominalizată de Guvern pentru a intra în competiţia pentru postul de judecător din partea României la CEDO, Iulia Motoc a semnat o opinie concurentă, în care a pledat pentru dezincriminarea insultei şi calomniei pentru presă, aşa cum a susţinut în mai multe rânduri Curtea de la Strasbourg, votând însă "pentru" luarea deciziei, alături de ceilalţi 8 membri ai CCR. Citeşte: Reincriminarea insultei şi calomniei. Iulia Motoc vrea ca la CEDO, dar a votat ca în România
Mai mult, de la oficializarea acestei decizii, se suspendă un articol important din Codul de procedură penală, referitor la hotărârile Curţii Supreme privind recursul în interesul legii. Este vorba, mai exa