Bâlbele Guvernului cu privire la impozitarea cu 85% a compensațiilor acordate managerilor la încheierea mandatului îi fac pe oamenii de afaceri americani să tragă un semnal de alarmă. Sursa: Razvan Valcaneantu
"În contextul recentei publicări a OUG 55/2013, Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) atrage atenția asupra unor aspecte legate de oportunitatea și conținutul acestei Ordonanțe. Articolul II al Ordonanței reprezintă o derogare de la principiul cotei unice de impozitare, generând un precedent periculos, afectând stabilitatea fiscală asumată public de guvern în sensul menținerii cotei unice de impozitare de 16%, atât în cazul impozitului pe profit, cât și cel al impozitului pe venit", se arată într-un comunicat remis de AmCham.
Guvernul a adoptat această ordonanță, după scandalul generat de plățile compensatorii încasate de foștii membri ai consiliilor de administrație a CNVM, CSSPP și CSA, ca urmare a contopirii acestora în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Aceștia au încasat sume cuprinse între 300.000 și 600.000 de euro.
Numai că textul publicat în Monitorul Oficial pe 6 iunie nu prevede expres că doar sumele încasate de aceștia vor fi impozitate cu 85%. Așa cum a fost publicat, documentul creează cadrul legal pentru impozitarea tuturor veniturilor pe care cei cu funcții de conducere, fie că lucrează la stat sau la privat, le primesc la final de mandat, ca plăți compensatorii.
Premierul Victor Ponta a susţinut recent că textul ordonanţei care prevede impozitarea cu 85% a veniturilor compensatorii ale managerilor, primite la final de mandat, a ajuns într-o formă greşită la Monitorul Oficial. Acesta a spus că a trimis Corpul de Control, să verifice dacă greşeala a provenit de la Ministerul Finanţelor sau de la Secretariatul General al Guvernului.