Aproape 85% dintre români sunt de acord cu faptul că majoritatea trebuie să fie tolerantă cu persoanele de altă etnie, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INCOSP Research.
Cercetarea arată că pe o scară de la 1 la 10 (în care 1=deloc importantă, 10=foarte importantă), românii plasează discriminarea pe ultima poziţie, cu o medie de 7,6. În ierarhia problemelor indicate de către respondenţi, pe primele poziţii se află lipsa locurilor de muncă – media 9,5; nivelul redus al veniturilor – 9,4; problemele din sistemul de sănătate – 9,3. Acestea sunt urmate de problemele din sistemul de educaţie – 9,2; creşterea preţurilor – 9,2; problemele din sistemul de justiţie – 8,8; infrastructura – 8,8; curăţenia – 8,2; poluarea – 8,2; ordinea publică – 7,7, scrie Agerpres.
“Deşi, la prima vedere, plasarea discriminării pe ultimul loc între temele importante ale unei societăţi lasă impresia că publicul nu acordă prea mare interes problemei, trebuie totuşi menţionat faptul că scorul obţinut de aceasta poate fi interpretat ca o surpriză plăcută. Celelalte probleme din listă erau în principal probleme socio-economice presante, legate puternic de nivelul de trai”, afirmă Darie Cristea, sociolog, coordonator programe INSCOP.
În ceea ce priveşte poziţionarea respondenţilor pe principalele enunţuri referitoare la discriminare 84,9% dintre români sunt de acord cu faptul că majoritatea trebuie să fie tolerantă cu persoanele de altă etnie, 13,6% nu sunt de acord, iar 1,4% nu au ştiut sau nu au răspuns. În acelaşi timp 89,1% sunt de aceeaşi părere în ceea ce priveşte toleranţa faţă de persoanele de altă religie, 9,7% se declară împotrivă, iar 1,2 nu ştiu sau nu răspund. 47,8% dintre cetăţeni manifestă sentimente de toleranţă faţă de persoanele cu orientări homosexuale, 49,6% sunt intoleranţi, iar 2,7 nu au ştiut sau nu au răspuns.
În acelaşi timp 66,5% dintre ro