Dintre toate naţiunile lumii, doar chinezii sunt mai ”mobili” decât românii. Un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) relevă faptul că România se situează pe un alarmant loc doi în ceea ce priveşte migraţia. Studiul nu ia în calcul bazinul de plecare, adică numărul locuitorilor statelor nu este relevant, ci doar numărul efectiv de persoane plecate din ţară în decurs de un an. Astfel, numărul persoanelor care au emigrat din România în 2011 către statele OCDE a fost de 310.000, pe locul al doilea după China, principalele destinaţii fiind Germania, Italia şi Spania. India şi China continuă să reprezinte ţări importante de origine pentru imigrarea către ţările OCDE, însă România şi Polonia apar pe locurile 2, respectiv 3 în top, datorită mobilităţii în interiorul Uniunii Europene, arată documentul citat. În 2011, 3,5 milioane de români locuiau în străinătate, iar România ocupa, după China, locul doi în topul ţărilor de origine pentru imigrarea către ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, se arată într-un raport intitulat „Perspective privind Migraţia Internaţională 2013“ prezentat recent de OCDE.
Cu 529.000 de persoane plecate în 2011, China continuă să fie cea mai importantă ţară de origine a imigranţilor din OCDE, poziţie pe care a ocupat-o permanent în ultimii 10 ani cu excepţia anului 2007, când a fost devansată de România. Astfel, în anul aderării României la UE, OCDE a înregistrat 549.000 de imigranţi români, faţă de 518.000 de chinezi. Pe fondul condiţiilor economice tot mai dificile din Italia şi Spania, românii migrează în număr tot mai mare către alte destinaţii din UE, în principal Germania, se spune în raport.
Reintegrarea emigranţilor reveniţi în ţara de origine din cauza dificultăţilor economice devine o problemă tot mai urgentă în ţări precum Polonia, Lituania, Bulgaria şi România. @N_P