Camioanele care vor transporta pe teritoriul României legume şi fructe vor fi monitorizate prin GPS, pentru a putea controla evaziunea fiscală.
Numai în 2011, România a importat 200.000 de tone de legume si 350.000 de tone de fructe. O mare parte din marfa ajunge fraudulos în sacoşele românilor. Ca să prevină evaziunea, autorităţile au decis să monitorizeze camioanele care transportă legume şi fructe din Turcia cu sisteme GPS.
"Pentru a ne asigura că sunt bine intenţionaţi, vom monitoriza prin GPS toate camioanele turceşti care intră pe teritoriul României. Aceasta este propunerea noastră pe care am înaintat-o deja la ministerele de profil şi la poliţia de frontieră, să ne sprijine în instalarea GPS-uril pe camioanele turceşti care intră în România pentru o monitorizare cât mai exactă. Acestea se vor instala la Giurgiu şi vor fi lăsate când ies din ţară pe la Nădlac. Astfel, vom şti unde se opreşte, dacă a lăsat marfa în România sau dacă au făcut doar tranzit. Avem informaţii că ei declară că sunt în tranzit şi varsă toată marfa în România", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Agerpres.
Din cauza importurilor masive, producătorii români nu mai reuşesc să îşi vândă marfa, chiar dacă producţia internă poate acoperi consumul.
"Aceste importuri îmi omoară producătorul pentru că multe vin cu preţuri foarte joase sau ajung de pe piaţa neagră. Acum este plin sezon şi deşi noi producem legume suficiente peste consumul naţional, produsele noastre nu au loc din cauza mărfii care intră pe alte canale. Deşi nu avem cifre exacte se vorbeşte că evaziunea la legume şi fructe ajunge la 62%. Sper să avem cât mai rapid un răspuns favorabil de la ministere pentru că ministrul Agriculturii a prezentat deja o notă în sensul acesta în Guvern şi sper să se aprobe cât mai rapid", a subliniat Ach