Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Vrancea a atras în ultimii şase ani doar 39 de milioane de euro, fiind din acest punct de vedere codaşă printre judeţele ţării, având în vedere ă la nivelul ţării plăţile făcute către beneficiari însumează peste 5 miliarde de euro.
Proiectele depuse pentru măsurile de investiţii din PNDR au fost extrem de puţine, ceea ce arată că suprafeţele de teren din judeţ fărâmiţate, iar oamenii nu au încercat să se asocieze pentru proiecte de investiţii mari.
Astfel, până în acest moment, pentru măsura 112, privind instalarea tinerilor fermieri, au fost contractate doar 283 de proiecte cu o valoare de 6,2 milioane de euro, din care s-au făcut plăţi de 4,2 milioane de euro. Pentru modernizarea exploataţiilor agricole, au fost efectuate plăţi către beneficiari în valoare de peste 10,4 milioane de euro nerambursabili, iar numărul proiectelor contractate a fost de 23.
La Măsura 123, de „Creştere a valorii adăugate a produselor agricole forestiere”, au fost contractate 17 proiecte, cu o valoare de 14,5 milioane de euro, lar pentru Măsura 123, de îmbunătăţire şi dezvoltare a infrastructurii agricole şi silvice s-au contractat doar 5 proiecte, cu o valoare de 4,2 milioane de euro.
Vrancea stă cel mai bine la Măsura 141, privind sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă, unde au fost aprobate 1942 de proiecte pentru care se vor face plăţi în sumă de 7,6 milioane de euro.
De altfel, directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, George Turtoi spune că Vrancea nu trebuie să se mândrescă că are aşa de multe proiecte pe măsura 141.
„Acest lucru nu este de laudă. Arată că aici există fermieri cu suprafeţe de terenuri mici şi animale puţine. 1500 de euro pe care îi ia un fermier reprezintă un fel de ajutor social şi nu poţi să-ţi dezvolţi niciodată o fermă. Singura soluţie să evoluaţi este să