România se află în faţa SUA într-un clasament privind deschiderea economică, realizat de către Camera Internaţională de Comerţ (ICC), ţara noastră clasându-se pe poziţia 37 din 75 de state analizate, în vreme ce SUA sunt pe poziţia imediat următoare, respectiv 38, în timp ce Japonia se clasează pe 39.
SUA se laudă că este deschisă către lume, dar nu este aşa: comparativ cu Singapore sau Hong Kong e practic în spatele unui „Zid al Berlinului”, compus din bariere comerciale, scrie Washington Post.
Topul clasifică statele în funcţie de nivelul importurilor ca procent din produsul intern brut, calitatea infrastructurii de comerţ şi logistica, plus deschiderea pentru investiţii străine directe.
Singapore şi Hong Kong sunt în vârful ierarhiei, la categoria „excelent”, cu scoruri egale. Luxemburg, Belgia şi Malta completează top cinci. Raportul notează că ţările mici depind mai mult de comerţul internaţional, în vreme ce altele au devenit centre internaţionale, ceea ce le aduce ponderi foarte mari ale comerţului în economie.
SUA nu se descurcă bine în principal la un singur punct: ponderea comerţului în produsul intern brut, care este foarte mică în SUA din cauză că economia în sine este foarte mare.
În urma Ucrainei
România se află în urma Ucrainei (36), Poloniei (34), Bulgariei (23), Cehiei (21), , Ungariei (20), Sloveniei (18), Slovaciei (14). Este, în schimb, în faţa Italiei (41), Spaniei (44), Coreei de Sud (45), Turciei (47), Greciei (48), Rusiei (59) sau Indiei (64).
Studiul ICC mai prezintă un fenomen interesant: economiile mari ale lumii nu prea o duc bine deloc. Adunate împreună, statele care formează G20 sunt sub medie. Pe lângă SUA, şi Japonia (39) şi Franţa (35) sunt pe la mijlocul clasamentului. Iar state ca Brazilia (67) şi China (57), care s-au dezvoltat puternic în ultimul timp, sunt şi mai jos din cauză că pieţele