15.000 de someri. Atatea persoane din judet nu au in prezent un serviciu.Asta cel putin in statistici, pentru ca in realitate numarul celor care nu au un loc de munca este aproape dublu. Explicatia vine din faptul ca nu toti care si-au pierdut slujba sunt inscrisi in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. In consecinta, cifrele oficiale nu arata realitatea, chiar daca teoretic, in perioada verii, rata somajului scade datorita joburilor sezoniere.
Potrivit datelor statistice, in judet sunt 250.000 de agricultori, 180.000 de pensionari, 160.000 de elevi si studenti si 147.000 de angajati.
La acestia se adauga cei care au lucrat in strainatate si care figureaza ca someri in tara respectiva. Asadar, la un simplu calcul, in judetul nostru ar fi aproximativ 230.000 de someri. Nu si in statisticile Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi. La sfarsitul lunii mai, aici erau inregistrate 15.000 de persoane fara serviciu.
"Noi lucram numai cu persoanele inregistrate in evidentele institutiei noastre, insa locurile de munca vacante pe care le identificam in randul angajatorilor din judetul Iasi le promovam in randul tuturor persoanelor care sunt interesate in vederea ocuparii unui loc de munca, fie ca sunt inregistrate in evidentele institutiei noastre, fie ca nu sunt inregistrate, dar sunt in cautarea unui loc de munca, a spus Ciprian Necula, director adjunct AJOFM Iasi.
Numarul mare de someri se explica si prin faptul ca anual mii de absolventi ies de pe bancile facultatii si nu isi gasesc un serviciu, din cauza specializarilor care nu au cautare pe piata muncii. Abolventii de Litere, Drept, Chimie sau Biologie ajung in cel mai fericit caz sa se angajeze pe posturi sub nivelul lor de pregatire.
Insa, multi sunt cei care se intorc in somaj in orasele de unde provin. "Nu cred ca sunt foarte multe posturi mai ales