Cei peste 900 de salariaţi disponibilizaţi de la Oltchim - 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti - au intrat în şomaj, după ce le-au încetat contractele individuale de muncă, ei beneficiind de indemnizaţie de şomaj şi venit de completare.
Potrivit reprezentanţilor sindicatului Liber Oltchim, salariaţii cuprinşi în programul de restructurare şi-au încheiat raporturile de muncă cu societatea comercială şi şi-au făcut lichidarea, conform deciziilor de disponibilizare emise, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"După această dată, în termen de zece zile calendaristice, AJOFM Vâlcea va verifica, înregistra şi prelucra dosarele de şomaj şi venit de completare ale persoanelor care îşi au domiciliul sau reşedinţa în judeţul Vâlcea. Pentru a nu perturba activitatea, AJOFM Vâlcea a întocmit un grafic de prezentare cu câte 50 de persoane pe zi. La sfârşitul lunii mai, s-au emis decizille de concediere, a expirat preavizul şi celor 932 de angajaţi, 605 de la Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu li s-au desfăcut contractele individuale de muncă", a declarat şeful Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, inginerul Mihai Diculoiu.
Potrivit AJOFM Vâlcea, salariaţii disponibilizaţi vor trebui să se prezinte la punctele de lucru ale instituţiei, în localităţile de care aparţin, în funcţie de domiciliu, conform programării pe care AJOFM Vâlcea a înaintat-o la Compartimentul Resurse Umane al Oltchim.
Conform legislaţiei în vigoare persoanele disponibilizate vor beneficia, din bugetul asigurărilor sociale de şomaj, de indemnizaţie de şomaj şi venit de completare. Indemnizaţia de şomaj se acordă pe o perioadă de 6, 9 sau 12 luni, iar venitul de completare pe o perioadă de 12, 20, 22 sau 24 de luni, în funcţie de stagiul de cotizare la bugetul asigurărilor de şomaj, respectiv de vechimea în muncă.
Pe perioada