O nouă cură de slăbire, denumită simplu “dieta 5:2″, a cucerit din ce în ce mai mulţi adepţi în Marea Britanie şi SUA pentru că îi lasă pe oameni să mănânce orice vor, însă doar cinci zile din şapte.
Dieta a fost concepută de jurnalistul medical Michael Mosley şi de jurnalistul Mimi Spencer şi îi lasă pe cei care o urmează să mănânce orice vor şi cât vor timp de cinci zile, dar să nu depăşească mai mult de 600 calorii pe zi în următoarele două, potrivit Agerpres.
Cartea lor, care se numeşte “The Fast Diet”, se află pe primul loc în topul celor mai vândute cărţi din Marea Britanie şi SUA în 2013, fiind reeditată de peste 10 ori.
Michael Mosley susţine că această dietă se bazează pe studiile unor cercetători britanici şi americani care au ajuns la concluzia că posturile intermitente îi ajută pe oameni să piardă mai multe grăsimi, sporesc sensibilitatea insulinei şi diminuează colesterolul, ceea ce duce şi la o scădere a riscului de îmbolnăviri cardiovasculare şi de diabet.
Mosley a încercat acest regim în luna august 2012, în cadrul unui program ştiinţific la televiziunea BBC, după ce analizele medicale îi indicau un nivel prea ridicat al colesterolului şi al zahărului din sânge. A fost uimit de rezultatele pe care le-a obţinut. “Am început perioadele intermitente de post în urmă cu un an. Am pierdut 8 kilograme în timp de 3 luni, iar analizele mele de sânge au revenit în limitele normale”, a declarat Mosley.
În urma succesului înregistrat cu această dietă, Mimi Spencer a început o colaborare cu dieteticianul Sarah Schenker, colaborare în urma căreia a fost publicată, în luna aprilie, cartea “The Fast Diet Recipe Book”, carte care conţine 150 de reţete de alimente ce conţin mai puţin de 300 de calorii.
Cele două zile de post din cadrul Dietei 5:2 presupun hrană care să nu depăşească limita superioară de 600 de calorii pe zi – aproxim